неделя, 17 април 2011 г.

ХХХ Руски антикварен салон (16-24 април 2011 г.)


Лого на мероприятието

От 16 до 24 април 2011 г. в Централния дом на художника (ЦДХ) в Москва ще се проведе ХХХ Руски антикварен салон. Това е най-авторитетното събитие, "огледалото" на антикварния пазар в страната.
В галериите на изложбения център са представени шедьоври на фламандската и италианската живопис, картини на Венецианов и Серов, руски порцелан, произведения на приложното изкуство.
Салонът ще бъде открит с италианска живопис. Две произведения се отнасят към епохата на Ранния ренесанс - те представляват голяма рядкост. Авторството на първото - "Мадоната с младенеца" - не е установено, а второто - "Христос Пантократор" - е нарисувано от художника от Сиена - Сеня ди Бонавентура.
Но "главната интрига" е голямата многофигурна картина "Битка на Милвийския мост". Тя отдавна се е появила на антикварния пазар, показвана е на много салони, но не й е обръщано внимание, тъй като експертът погрешно я е определил като копие. Неотдавна платното е било реставрирано и се е изяснило, че картината е нарисувана от Джулио Романо, при това по ескиз на неговия учител Рафаело. Композицията е същата като тази на фреската във Ватикана.
"Много първокласни и забележителни неща, които са изключителни, и едно от централните места заема картината на Джулио Романо", разказва заслужилият деец на изкуството на Русия Виктория Маркова.
Неочаквано и впечатляващо изглежда на фона на обкръжаващия интериорен живопис "Черният лъв" на Нико Пиросмани. Той е прекрасно съхранен, макар че великият художник го е нарисувал върху мушама, както и повечето свои творби.


Като цяло антикварният салон е традиционен: включва редица предмети на декоративно-приложното изкуство, фигурки на Гарднер и съветски порцелан, бижутерия, бронзови свещници и статуетки, реалистична живопис от края на XIX и началото на XX в. Такива произведения представляват интерес за мнозинството от посетителите със средностатистически вкус.
"Няма купувачи за модернизма от 1950-1970-те г., той не е за „всеки вкус”, с това трябва да се занимаваме, дилърите трябва да формират вкус", казва Васили Бичков, директор на ЦДХ.
Има изненади и за специалистите – цяла колекция от творби на Михаил Нестеров, създадени през 30-те г. на ХХ в. и подарени на скромната библиотекарка Александра Трескина. Тя е последната любов на великия живописец. Всички произведения са съхранявани в семейството й и никогда не са били излагани. Сред най-новите открития на антикварите е Евгени Тери. Талантлив юноша, загинал през 1935 г. Неговите картини също не са били известни на изкуствоведите.
Председателят на Московския клуб на колекционерите Илдар Галеев споделя: "Познаваме всички колекционери-членове на клуба и техните колекции, проследяваме къде се преместват те, стараем се да ги държим в полезрението си, за да ги съхраним за следващите поколения".