събота, 29 януари 2011 г.

Издателство "Колибри" (www.colibri.bg)


Издателство "Колибри" е създадено през 1990 г. – едно от първите частни издателства след промените и от малкото, които съществуват и днес. През годините "Колибри" се утвърждава със своя професионализъм и качество като едно от водещите издателства на книги у нас, познато и извън страната като единствен представител на много чужди издателства. Високото качество на текстовете и преводите на "Колибри", както и изисканото художествено оформление са признати в страната и чужбина. Според данни на книготърговците "Колибри" е неизменно в челото на издателствата по продажби и е завоювало изключително висок престиж като марка. Всяка година "Колибри" издава около 90 нови заглавия, както и десетки допечатки на по-стари издания.
В каталога си издателството има над 900 заглавия, като там фигурират едни от най-изтъкнатите имена в световната модерна и съвременна литература. Благодарение на "Колибри" българският читател е имал възможността да се запознае с популярни и не толкова популярни автори от различни страни и континенти, представители на различни жанрове, епохи, идеи, писатели, които е необходимо да познаваме, за да сме в крак със световните литературни тенденции.
"Колибри" притежава впечатляващ издателски портфейл – "колекция" от автори, с които би се гордяло всяко световно издателство. Сред тях са имена като Исабел Алиенде, Жоржи Амаду, Ролан Барт, Фредерик Бегбеде, Симон дьо Бовоар, Бернар Вебер, Греъм Грийн, Филип Джиан, Франсоаз Долто, Вим Вендерс, Маргьорит Дюрас, Лаура Ескивел, Кадзуо Ишигуро, Итало Калвино, Труман Капоти, Даниел Келман, Харлан Коубън, Милан Кундера, Дж. М. Кутси, Дийн Кунц, Льо Клезио, Стиг Ларшон, Xорхе Луис Борхес, Иън Макюън, Едуардо Мендоса, Харуки Мураками, Амели Нотомб, Пол ОСТЪР, Милорад Павич, Джеймс Патерсън, Филип Рот, Салман Рушди, Джон Стайнбек, Ървин Уелш, Людмила Улицка, П. Г. Удхаус, Вирджиния Улф, Хелън Филдинг, Томас Харис, Сири Хуствет и много други. Сред изданията си "Колибри" привилегирова "добрата" литература, предлагайки високохудожествени образци и от литературата на по-малки държави и дори области, включително в превод от редки езици.
Не по-малко внимание се отделя и на българските автори, сред които изпъкват имена като Росица Ташева, Светлана Дичева, Васил Кинов, Елена Алексиева (награда за съвременна българска проза "Хеликон", 2006 г.) и Анжел Вагенщайн (награда на Сорбоната "Алберто Бенвенист", награда "Жан Моне" за съвременна европейска проза, 2004 г.).
"Колибри" е издател и на книгите на известния историк и ректор на софийския университет Иван Илчев, на първия демократично избран президент на България д-р Жельо Желев и на първия български еврокомисар Меглена Кунева.
Сред най-престижните и търсени колекции на издателството са:
"Съвременна европейска проза" (началото й е поставено през 2004 г., публикувани са 72 заглавия, последното е "Голям европейски роман" от Кун Петерс, 2011 г.),
"Модерна класика" (от 2005 г., 30 заглавия, последно - „Гроздовете на гнева“ от Джон Стайнбек, 2011 г.),
"Амаркорд" (начало - 2002 г., 25 заглавия, последно - "Киното и останалият свят. Двоен поглед" от Анджей Вайда, 2011 г.),
поредици популярна психология,
документални и исторически книги,

детски книги, създадени в копродукция с водещи европейски издателства.Поради засиления читателски интерес и многобройните запитвания неотдавна са създадени и поредици за тийнейджърска литература,
фантастика и фентъзи.
Освен художествена литература, "Колибри" издава и документална, справочна литература
и хуманитаристика, книги за себепознание, здраве и др.
В крак с новите тенденции, диктувани от настъпването на интернет, в каталога на "Колибри" наскоро са поместени и няколко блогъри – българинът Ивайло Борисов, словакът Максим Е. Маткин и американецът Джъстин Халпърн.
Паралелно издателство "Колибри" е лидер в областта на чуждоезиковото обучение по френски, испански и италиански, специализирано е в издаването на учебна и учебно-помощна литература както за ученици и студенти, така и за курсисти в езикови курсове и за индивидуална подготовка по чужд език.
"Колибри" предлага пълна гама двуезични речници: английски, немски, руски, испански, френски, италиански, португалски, гръцки, турски език, еднопосочни или двупосочни, в различни формати и обем думи.
В авторските колективи взимат участие едни от най-добрите професори, преводачи, преподаватели, редактори по чужди езици, някои от които са част от катедрите по чужди езици в СУ "Св. Климент Охридски", ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и др. Речници и учебни помагала, издадени от "Колибри" се продават във Франция, Испания, Италия, Германия и Великобритания.
Дейността на издателството се допълва от вноса от Франция, Испания, Италия и други европейски държави на учебна, учебно-помощна, специализирана и художествена чуждоезикова литература. "Колибри" е най-големият вносител на оригинални езикови системи по френски, испански и италиански език за България, някои от които са минали през процедури за одобряване в МОН и са част от учебния процес в цялата страна.
"Колибри" редовно участва в панаири и други инициативи, свързани с книгата, в София и страната, както и на панаири на книгата в чужбина. Издателството организира местни премиери и срещи с всичките си български автори, както и многообразни други събития около книгите, които заслужават внимание.
По покана на "Колибри" с българската публика са се срещнали Нанси Хюстън,
Жан-Клод Кариер, Хорхе Волпи, Андрей Кончаловски, Дейвид Линч, Андрей Макин, Бернар Вербер, Алисия Хименес Бартлет, Вим Вендерс, Мари Дарийосек, Юли Це, Инка Парай, Владимир Каминер, Лоран Гунел, Роса Монтеро, Фредерик Бегбеде, Павел Хюле.
За дейността си издателството е отличено с множество награди и номинации, както и два пъти с годишната награда на Асоциацията на българските книгоиздатели "Бронзов лъв" - за най-добър издателски проект и за най-добре издадени книги.
Изданията на "Колибри" могат да се намерят във всички качествени книжарници и книжни борси в страната, като издателството притежава и две собствени фирмени книжарници в София и два шоурума за продажби на едро.
В началото на 2011 г. с книгата на един от най-прочутите американски автори на научна фантастика - Робърт Шекли, обединяваща „Цивилизация на статуса“ и „Корпорация „Безсмъртие“, „Колибри“ поставя началото на новата си поредица за фантастика „Галактики“.

Номинираната за награда „Хюго“ новела „Корпорация „Безсмъртие“ описва фантастичната възможност човешкото съзнание да може да бъде пренасяно в друго тяло, което е в състояние на мозъчна смърт. По книгата е направен филмът „Фрийджак“ с участието на Антъни Хопкинс, Мик Джагър и Емилио Естевес.
В „Галактики“ издателство „Колибри“ ще представя на българските читатели най-добрите произведения на класически и съвременни автори във фантастичния жанр.

"Галактики" - нова поредица на издателство "Колибри". - http://book-on-corner.blogspot.com/2011/01/blog-post_27.html, 27.01.2011

Гмурнете се във фантастичното с Робърт Шекли. - http://culture.actualno.com/news_334037.html, 01.02.2011
Стартира нова поредица на "Колибри" - "Галактики"

Издателство "Колибри" на 20 години. - http://iliada.blog.bg/hobi/2010/12/10/izdatelstvo-quot-kolibri-quot-na-20-godini.648356, 10.12.2010


Издателство Колибри стана на 20 години и отбеляза рождения си ден с празненство в София лайв клуб.
Равносметката - стотици любими писатели...хиляди издадени книги... милиони страници...милиарди думи...
Едно от първите частни издателства в новата българска история отбеляза юбилея си с хумористичната автобиография „Ние гениите" от Жечка Георгиева.
Историята на „Колибри" бе прочетена пред препълнената зала от самия ръкопис, а основното послание на вечерта бе „открадни си време за четене."
Началото се губи някъде в далечната и мътна 1990 година, когато след политическите промени ситуацията в България беше нестабилна и непредсказуема. По онова време трудно, та дори и невъзможно, е да правиш каквито и да било планове за бъдещето. Редувайки митинги и избори, в хаоса процъфтяваше единствено престъпността, която и тогава си беше организирана...
Така започва разказа на Раймонд Вагенщайн, управител на издателството, за началото на Колибри.
Специално поздравително писмо за празника на издателството бе изпратено от президента Георги Първанов.
Той си спомня как в онези размирни години, когато хранителните продукти по магазините не достигаха, хартията и бензина бяха дефицитни, нямаше гугъл, скайп и Фейсбук, да решиш да основеш частно издателство е било чиста авантюра.
Въпреки мизерията, изживяна през първите години на новото българско книгоиздаване, той си спомня с умиление за тези времена.
Той изрази задоволството си, че през всички тези години изданието е успяло да събере работещ екип от специалисти и партньори, за които книгата е съдба. „Горд съм, че днес ние сме едно от най-големите и престижни издателства в страната, чиито специалитет са „трудните книги", подчерта Вагенщайн.

"Ние, гениите" или 20 години издателство "Колибри". - http://e-vestnik.bg/10556, 6.12.2010


Двадесет години навършва “Колибри” - едно от първите частни издателства в новата българска история. Едва ли има друго издателство, които да е отбелязало юбилей с хумористична “автобиография”. Прави го “Колибри” с “Ние, гениите” от Жечка Георгиева, след като даде на читателите няколко хиляди заглавия, едни от най-големите модерни и класически европейски, световни и български автори, множество уникални и новаторски поредици. E-vestnik се присъединява към поздравленията за юбилея, като предлага откъс от книгата...

"Колибри" води пак у нас Малкия Никола. - http://networkedblogs.com/fOfiH, 24.03.2011

Издателство "Фама" (www.famapublishers.com)


Издателство "Фама" е основано през 1992 г. от Мария Коева и Игор Шемтов.
Името му се свързва с високата литература за ценители, с класиката – традиционна и модерна, с автори-жалони в световната книжнина, както и със стойностни съвременни автори. Фама представя български и преводни творби от всички жанрове.
Сред авторите, издавани от "Фама", са Джеймс Джойс, Самюъл Бекет, Албер Камю, Джордж Оруел, Михаил Булгаков, Ивлин Уо, Жан-Пол Сартр, Симон дьо Бовоар, Гор Видал, Борис Виан, Йожен Йонеско, Оскар Уайлд, Чарлс Буковски, Владимир Набоков, Норман Мейлър, Хенри Милър, Франц Кафка, Греъм Грийн, Реймон Кьоно, Хорхе Луис Борхес, Томас Де Куинси, Андре Малро, Алберто Моравия, Камило Хосе Села, Пол Теру, Мартин Еймис, Макс Фриш, У. Съмърсет Моъм, Ф. Скот Фицджералд, Жан Кокто, Андре Бретон, Гийом Аполинер, Уилям Бъроуз, Хенри Джеймс и др.
Изданията на "Фама" са организирани в няколко поредици:
“Класика”,
“Златна класика”,“Хексагон” – за модерна класика,
“Лаври” – афоризми от велики мислители,
“Поезия”, “Нова българска проза”.
Каталогът на Фама наброява около 350 заглавия.