събота, 15 януари 2011 г.

IMEC получава архивите на Ерик Ромер

13.01.2011 г.

„Една година след смъртта на Ерик Ромер неговите архиви са предадени в Institut Mémoires de l'Edition Contemporaine в съответствие с волята на кинорежисьора” се казва в съобщение на IMEC, разпространено на 13 януари.
„Този архив представлява изключително богатство, коeто ще позволи да се проследи цялостната професионална кариера на създателя на „Знакът на льва” (1959 г.), „Коляното на Клер” (1970 г.), „Полин на плажа” (1983 г.), „Любовта на Астреа и Селадон” (2007 г.) и др.
Той е нещо „много повече от 140 кутии с документи и почти 20 000 архивни документи; те ще хвърлят светлина върху генеалогията на киното на Ромер и ще разкрият особеното значение на неговата литературна дейност (разкази, новели, романи, драма) от 40-те години на миналия век”.
Архивите съдържат най-важното от неговите ръкописни материали (включително и за „Cahiers du cinéma”, където е бил главен редактор, френската Нова вълна) и „свидетелстват за таланта му като режисьор, фотограф, дизайнер, автор на песни и музика”. Те ще разкрият кореспонденцията на Ерик Ромер с Франсоа Трюфо, Жан Кокто, Жан-Люк Годар и Андре Базен.
Това е една от най-важните колекции на IMEC, чиято мисия е да събира и съхранява архивите, свързани с живота на книгата и издаването, и да позволи на изследователите да работят с тях.
В момента се подготвя и биография на Ерик Ромер, която ще бъде публикувана от Grasset.


В ПАМЕТ НА ЕРИК РОМЕР
ПРЕДИ ГОДИНА ПОЧИНА ЕРИК РОМЕР
Ерик Ромер получава почетен "Златен лъв"
Есенна приказка
Експлозии от късометражни филми захранват август