четвъртък, 27 януари 2011 г.

Riрley's Believe it or not в Лондон

През август 2008 г. в Лондон е открит поредният музей на прочутата колекция с небивалици Riрley's Believe it or not. Музеят се намира на площад „Пикадили“ – една от големите туристически атракции в града.Това е вторият музей Ripley’s във Великобритания – първият е в Блекпул, а в САЩ те са около 30. Музеите са именувани така в чест на карикатуриста, предприемач и антрополог Робърт Рипли (25 декември 1890 г. – 27 май 1949 г.), открил първия Odditorium (изложба от забавни и странни експонати) в Чикаго през 1933 г. Експозицията му по време на Световното изложение тогава е посетена от почти два мил. посетители.Веригата музеи Ripley’s предлагат всевъзможни експонати под общия знаменател „странни (чудати) неща” .

Човешки глави, мумифицирани от индианци, инструменти за изтезания, двуглава крава, препариран алигатор-албинос, модел на моста Тауър от кибритени клечки, пуловер на Мерилин Монро, уред за мъчения от 16 век, с нежното име „Желязната дева”, истински камъни от луната, копие на „Тайната вечеря”, изрисувано върху пшенично зрънце – това са само някои от експонатите в лондонски музей.Говорещата восъчна фигура на Уинстън Чърчил

Портретът на пътешественика и фрагмент от него, изработен от дъвки

За 40 години пътешествия Робърт Рипли е посетил около 200 страни, проявявайки се като художник, журналист, изследовател и колекционер.Mini Cooper, инкрустиран с кристали Swarovski на стойност 1 милион дол.

Компанията Ripley’s Believe it or not има и телевизионно шоу, което се излъчва в 42 държави, включително и в България. То показва необичайни хора, предмети и събития от цялата планета.

Най-страшният Дядо Коледа работи в музей на чудатостите

BG сарми за космонавти и мозък на престъпник