петък, 14 януари 2011 г.

Източноевропейските вестници провеждат флашмоб срещу цензурата


13.01.2011 г.

Международният институт на пресата, „Репортери без граници”, профсъюзи и мнозинството от източноевропейските вестници се обръщат с апел към властите на Унгария.
Според Der Standard те, публикувайки обява в черна рамка в различни издания, изискват да бъде отменен закона, с който се установява цензура в медиите на страната от 1 януари 2011 г.
Правозащитните и журналистическите организации са поискали от правителството на Унгария „да отмени закона и да го замени с нов, който да не дава повод за съмнения в неговата демократичност”. Организаторите на акцията очакват от Еврокомисията, че тя „ще обсъди темата с Унгария”.
Според правозащитниците законът ограничава свободата на словото, в частност, той предоставя на контролиращата организация достъп до редакционната тайна и „затваря устата на журналистите”.
Той позволява на официалния държавен регулатор в сферата на медиите да налага големи глоби на изданията, ако прецени, че материалът е „небалансиран” или че вестниците са нарушили правилата за разкриване на темите за секса, насилието и алкохола. Редакторите на унгарските вестници се опасяват, че глобите ще направят невъзможен бизнеса за някои издания.
В сряда медийният регулатор е прекратил дело срещу частна радиостанция в Будапеща, която е пускала в ефира песента на американския рапър Ice-T (It's on). Властите са сметнали, че съдържанието на песента „представлява опасност за младежта”. Във връзка с това във вторник 50 души са провели протестна акция пред посолството на Унгария в Берлин.
За днес са запланувани демонстрации срещу закона в Будапеща, Печ и пред посолството на Унгария във Виена.

* Флашмоб (на английски: flash mob или flashmob, в буквален превод „моментна тълпа“ или „внезапна тълпа“) е предварително запланувана и организирана масова акция, в която голяма група хора се появява внезапно на обществено място и в продължение на броени минути изпълнява някакво абсурдно действие, след което се разотива също така внезапно, все едно нищо не се е случило.

Нов закон затваря устата на медиите в Унгария

Списание „Тайны звезд” ще съобщава на знаменитостите мнението на поклониците